[mk_page_section vertical_align=”top” bg_image=”https://vulkana.no/wp-content/uploads/2018/07/ai1a4079_testcrop_4cff6cd8d6fd0d78b8b84b3325aaf659-b.jpg” bg_position=”center top” bg_repeat=”no-repeat” bg_stretch=”true” padding_top=”0″ sidebar=”sidebar-1″][vc_column][mk_padding_divider size=”900″][mk_fancy_title tag_name=”h3″ color=”#042c51″ size=”56″ force_font_size=”true” size_tablet=”45″ size_phone=”40″ font_weight=”600″ font_family=”none” align=”center” drop_shadow=”true” shadow_color=”#ffffff”]Lyngen-lykken[/mk_fancy_title][mk_padding_divider size=”10″][vc_separator color=”custom” accent_color=”#71d6f2″ css=”.vc_custom_1531071465453{margin-bottom: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1531074491536{margin-top: 0px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;border-top-width: 0px !important;border-right-width: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;border-left-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}”]

17. June 2016 | Tekst: Simen Tveitereid | Foto: Anders Aakre

[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#71d6f2″ css=”.vc_custom_1531071472349{margin-top: 0px !important;border-top-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”][mk_padding_divider size=”30″][/vc_column][/mk_page_section][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”7/12″][vc_column_text css=”.vc_custom_1531075549719{margin-bottom: 0px !important;}”]Jeg satt i en badstue i en gammel fiskeskøyte, med ilingen fra et arktisk sjøbad i blodet og saltvann i gnagsårene. Ut av panoramavinduet, en meter over vannlinja, så jeg fjellene der vi noen timer tidligere hadde gått opp på ski. Krysset opp Strupen, inn over Strupbreeen og opp til skaret under Taffeltinden, der skyene hadde sprukket opp og tindene i Lyngsalpene en etter en steg ut av tåka, villere enn vi hadde kunnet forestille oss dem. Vinden hadde stilnet, og det var ingen spor i den lette nysnøen som lå passe dyp, der vi kjørte nedover Koppangsbreen i et rosa kveldslys. Puh. Det var nesten for mye.

I byssa var kokken i gang med kveite-middagen, de andre skikjørerne satt i badestampen oppe på dekk, og om vi strevde med noe som helst denne lørdagskvelden på Lyngenfjorden, så var det å uttrykke noe meningsfullt om det vi hadde opplevd sammen.

Vi lo uvanlig mye. Selv hadde jeg fått den gamle danske fotballsangen “Vi er røde, vi er hvite, vi står sammen, side om side” på hjernen. Jeg hadde kun drukket én øl, kanskje var det hjernens måte å varsle om at den rant over og heretter ikke kunne love å være så fornuftig som den vanligvis er. Jeg sang med, inni meg, mens jeg iført shorts klatret stigen opp til øverste dekk, satte meg ned blant de andre i stampen og spurte:

– Det der er vel Peppartind?

– Se, der er en nise, sa en.
[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1531075555106{margin-bottom: 0px !important;}”]

Inn i det ville

Jeg er en skiløper. Det jeg liker er å gli bortover på skiene, finne rytmen i den jevne diagonalgang i et variert terreng. Så ellers takk. Ikke noe Lyngsalpene på meg. Ville jeg vanligvis ha sagt.

Jeg liker heller ikke alt utstyret man trenger på toppturer, eller alt snakket om utstyr. Min oppfatning om friluftsliv er at det bør være enkelt, minst mulig styr. At det ikke er som med så mye annet i livet; komplisert. Noe som krever masse research, mange valg og mye penger. Og det er ikke bare selve utstyret. Det er et spørsmål om identitet. Jeg er ikke en sånn high-five-mann med kul lue og orange klær, som roper fy faan så drit-fett!

Men i det siste hadde jeg begynt å tenke: Skal man alltid være den man er? Holde seg til det man kjenner og kan, det jeg vet jeg liker?

Selve skikjøringen ser jo gøy (fet) ut. Og de brede skiene og de solide støvlene er kanskje en nødvendig del av naturopplevelsen, slik fjellhakken og tauet var for Zapffes klatreturer.

Jeg har sett fjellene i Lyngen før, på gjennomreise, i bil, fra ferge, og tenkt at en dag…En dag skal jeg inn der. Kan ikke alltid bare betrakte, på avstand, fortelle om andre som har vært på de eventyrlige stedene.

Og det er vel to ting jeg liker aller best i livet: Å stå på ski i fjellet. Å være i båt på havet.

[/vc_column_text][mk_padding_divider][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/12″][vc_single_image image=”265″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_circle_2″][mk_fancy_title tag_name=”h3″ color=”#042c51″ size=”20″ margin_bottom=”0″ font_family=”none” align=”center”]Simen Tveitereid[/mk_fancy_title][vc_column_text css=”.vc_custom_1531075322361{margin-bottom: 0px !important;}”]

simen@harvest.as
Simen er en av fire som driver Harvest Magazine. Han er journalist og har gitt ut to bøker (“Northug, Nansen og jeg”, og “Hva skal vi med barn?”). Han er hobbybonde på et småbruk utenfor Kragerø i Telemark.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_single_image image=”272″ img_size=”full”][mk_padding_divider][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1531075640168{margin-bottom: 0px !important;}”]

Liggende langs kaia i Tromsø ligner båten Vulkana en ordinær, gammel fiskeskøyte. Småsliten, med trebåtens aldrende sjarm. Store sekker med bjørkeved vinsjes ombord. Skipper Kåre har brun ullgenser og røyker rullings. Altmuligmann og kokk Hasse har halvlangt hår under lua han alltid har på seg. Vi laster skiutstyr ombord, det kjennes rart. Setter oss under dekk, med fyr på peisovnen og en øl fra Nøgne Ø. Her ble engang sild og skrei lastet inn. Nå sier Sara, som er sjefen ombord, at vi sitter i zen-loungen, hva hun nå mener med det.

Skiguide og tindevegleder Mikal Nerberg ser ut slik en skiboms skal; med fargerik lue, hipt skjegg og et fjes som forteller om få dager innendørs. Han viser bilder og video fra dagens tur, sammen med et fransk par på ski-board, de skjærer perfekt buede striper av snøen, mot bakgrunn av blått hav og blå himmel. Men været er ustabilt, det har vært snøvær og vind de siste dagene, skredvarselet er på 3 – betydelig.

– I dag var det faktisk en sterk 3-er, sier Mikal.

[/vc_column_text][mk_padding_divider][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”279″ img_size=”full”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”278″ img_size=”full”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][mk_padding_divider][vc_column_text css=”.vc_custom_1531075845147{margin-bottom: 0px !important;}”]

Liggende langs kaia i Tromsø ligner båten Vulkana en ordinær, gammel fiskeskøyte. Småsliten, med trebåtens aldrende sjarm. Store sekker med bjørkeved vinsjes ombord. Skipper Kåre har brun ullgenser og røyker rullings. Altmuligmann og kokk Hasse har halvlangt hår under lua han alltid har på seg. Vi laster skiutstyr ombord, det kjennes rart. Setter oss under dekk, med fyr på peisovnen og en øl fra Nøgne Ø. Her ble engang sild og skrei lastet inn. Nå sier Sara, som er sjefen ombord, at vi sitter i zen-loungen, hva hun nå mener med det.

Skiguide og tindevegleder Mikal Nerberg ser ut slik en skiboms skal; med fargerik lue, hipt skjegg og et fjes som forteller om få dager innendørs. Han viser bilder og video fra dagens tur, sammen med et fransk par på ski-board, de skjærer perfekt buede striper av snøen, mot bakgrunn av blått hav og blå himmel. Men været er ustabilt, det har vært snøvær og vind de siste dagene, skredvarselet er på 3 – betydelig.

[/vc_column_text][mk_padding_divider][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/6″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_video link=”https://vimeo.com/78264195″][mk_padding_divider][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/12″][vc_column_text css=”.vc_custom_1531076051283{margin-bottom: 0px !important;}”]

«Den mindet ikke så lite om både rektor og vorherre, den trængte ikke å si noe, det var nok at den var der.»

Fire korstog til Piggtind[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”7/12″][vc_column_text css=”.vc_custom_1531075925868{margin-bottom: 0px !important;}”]

Han snakker om kantkornet og vindtransportert snø. Om vannmolekyler, bindinger og flaksnø.

– Men mange steder er det gunstig snø. Vi har veldig stort spillerom, sier han. Han er fra Fastdalen i Lyngen, ingen kjenner Lyngsfjellan bedre enn denne mannen.

Mikal spør hvor erfarne vi er, hva slags utstyr vi har, det er et “ferdsråd” som Nils Faarlund har lært ham det på Høgfjellskolen. Det kan ligne et forhør, om forventninger og ferdigheter. Det er bare å spille med åpne kort:

Vi vil mye, men kan lite.

Vi er ikke topptur-folk noen av oss, egentlig. Vi har koner med karrierer, barn å ta oss av, små barn som ofte blir sjuke, vi kan ikke stikke til Sunnmørsalpene når pudderalarmen går, om vi aldri så gjerne vil. Ingen vits i å late som noe annet.

Men når Mikal brer ut kartene over Lyngsalpene ser jeg på Anders at han får blikket til en guttunge som har kommet til en godtebutikk med ti ganger så stort tilbud som der han pleier å handle.

[/vc_column_text][mk_padding_divider][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”4″ element_width=”3″ gap=”20″ item=”289″ grid_id=”vc_gid:1531078913060-dc29deb7-2c2e-4″ taxonomies=”3″][/vc_column][/vc_row]

704 Responses

 1. “After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service? Many thanks!”
  https://israelnightclub.com/שירותי-ליווי/

 2. “May I simply say what a comfort to uncover somebody who genuinely knows what they are discussing online. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More people need to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular given that you most certainly have the gift.”
  שירותי ליווי

 3. “Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read content from other writers and use a little something from their web sites.”
  נערות ליווי ברמלה

 4. “Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I really believed you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you weren’t too busy seeking attention.”
  נערות ליווי בחולון

 5. “Next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I truly believed you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could fix if you weren’t too busy looking for attention.”
  נערות ליווי בבת ים

 6. “Can I simply say what a relief to discover someone who genuinely understands what they’re talking about online. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More people must check this out and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular because you certainly have the gift.”
  נערות ליווי בבת ים

 7. “I’m excited to discover this great site. I want to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely really liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to see new things on your web site.”
  שירותי ליווי

 8. “After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive four emails with the exact same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Thanks!”
  נערות ליווי באשדוד

 9. “I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now ;)”
  נערות ליווי בגבעתיים

 10. “After I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you are able to remove me from that service? Appreciate it!”
  נערות ליווי באשדוד

 11. “May I just say what a relief to discover someone who really knows what they’re talking about online. You actually know how to bring an issue to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of the story. I can’t believe you are not more popular given that you certainly have the gift.”
  https://israelnightclub.com/נערות-ליווי-באשדוד/

 12. “This is the right webpage for anybody who wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You certainly put a new spin on a subject which has been written about for many years. Wonderful stuff, just wonderful!”
  נערות ליווי באשדוד

 13. “I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I really hope to see the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now ;)”
  נערות ליווי ברמלה

 14. “Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other writers and use something from other websites.”
  שירותי ליווי

 15. “This is the perfect blog for anyone who wishes to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that has been discussed for years. Wonderful stuff, just wonderful!”
  נערות ליווי בבת ים

 16. “After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Appreciate it!”
  נערות ליווי בפתח תקווה

 17. “This is the right website for anyone who would like to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for a long time. Excellent stuff, just great!”
  נערות ליווי ברמלה

 18. “Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to read through content from other writers and use a little something from other web sites.”
  נערות ליווי בצפון

 19. “The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I actually thought you would have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you weren’t too busy looking for attention.”
  נערות ליווי ברחובות

 20. “After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Many thanks!”
  נערות ליווי

 21. “The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, but I truly believed you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of crying about something that you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-בגבעתיים/

 22. “Right here is the right webpage for everyone who hopes to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a topic which has been written about for ages. Excellent stuff, just great!”
  נערות ליווי בגבעתיים

 23. “I must thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now ;)”
  נערות ליווי בבת ים

 24. “Can I simply say what a comfort to uncover someone who genuinely knows what they are talking about over the internet. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More people ought to check this out and understand this side of the story. I can’t believe you are not more popular since you most certainly possess the gift.”
  נערות ליווי בגבעתיים

 25. “I was excited to find this page. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and i also have you saved as a favorite to check out new stuff on your blog.”
  נערות ליווי בנתניה

 26. “Can I just say what a comfort to discover someone who truly understands what they’re talking about on the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people need to read this and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular given that you certainly have the gift.”
  נערות ליווי ברחובות

 27. “The next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I really thought you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you can fix if you weren’t too busy seeking attention.”
  נערות ליווי בקיסריה

 28. “I have to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I am hoping to see the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now ;)”
  נערות ליווי בגבעתיים

 29. “Right here is the right site for everyone who hopes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need toÖHaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that’s been written about for decades. Wonderful stuff, just great!”
  נערות ליווי בבת ים

 30. “I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal site now ;)”
  נערות ליווי בקיסריה

 31. “When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Kudos!”
  נערות ליווי בירושלים

 32. “Can I simply just say what a relief to discover an individual who really understands what they’re talking about on the web. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to look at this and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular since you definitely possess the gift.”
  נערות ליווי בחולון

 33. “May I just say what a comfort to find someone that truly understands what they are discussing over the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular given that you most certainly possess the gift.”
  https://israelnightclub.com/נערות-ליווי-בתל-אביב/

 34. “May I simply just say what a comfort to discover somebody who actually knows what they’re discussing on the web. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people ought to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you are not more popular since you definitely have the gift.”
  נערות ליווי בלוד

 35. “I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade content by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now ;)”
  נערות ליווי בנתניה

 36. “May I just say what a comfort to uncover someone that really understands what they are talking about on the net. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should look at this and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular since you definitely possess the gift.”
  נערות ליווי בחולון

 37. “Right here is the right web site for anybody who wishes to understand this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really will need toOHaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been written about for decades. Great stuff, just wonderful!”
  דירות דיסקרטיות בחולון

 38. “I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I really hope to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now ;)”
  דירות דיסקרטיות במרכז

 39. “Can I simply just say what a relief to discover somebody who truly understands what they are discussing online. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More people really need to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you definitely possess the gift.”
  https://israelnightclub.com/apartments/%D7%93%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%93%D7%99%D7%A1%D7%A7%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%91%D7%AA-%D7%99%D7%9D/

 40. Studying abroad is a complex and expensive business: the cost of a year can vary from hundreds of thousands to one and a half million rubles per year. However, there are many grants and scholarships available, some of them covering up to 100% of the tuition costs. You can learn about the subtleties of preparing a portfolio for admission and receiving scholarships at the exhibition of British education “Study UK: Discover You”. We advise you on which educational institutions you should pay attention to.

  BIMM (British & Irish Modern Music Institute)
  The music industry in miniature .Britain’s most prestigious school of contemporary music. It teaches not only how to play a musical instrument well, but also how to interact with the industry. Among the directions — vocals, playing instruments, music business, production and songwriting (it is taught, for a moment, vocalist Lamb).

  On the territory of the Institute there are several rehearsal bases and small studios: young musicians gather groups, record demos and organize concerts without leaving the walls of their native University, and student journalists publish LDN magazine, where they talk about their colleagues and interview masters from big show business. Senior colleagues (ranging from Chuck D to Brian may) also visit students, telling them about the intricacies of their work and leaving Souvenirs: in one of the halls, for example, you can admire an autographed Niall Rogers guitar. In General, there is a whole model of the music industry-and the model is quite working. As a result, bimm alumni include George Ezra, Tom Odell, Izzy Bizu, and the Cure drummer Jason Cooper. Royal Academy of Music. The oldest Conservatory in the United Kingdom, under the personal patronage of Her Majesty, will celebrate its bicentenary in 2022. The list of graduates and alumni is no less impressive: among others, Annie Lennox from Eurythmics and Elton John studied here (for authenticity, a couple of scenes of “Rocketman” were filmed in the Royal Academy

  how to write an essay for college admission ways to start a college essay write a career aspiration essay

 41. What Red Bull Music Academy was for musicians and why we will miss it
  What is the RBMA?
  International music residency for artists, producers and DJs, which was sponsored by Red Bull, and the musical and organizational part was handled by yadastar from Cologne. A creative residence is something similar to a children’s camp for adults: participants gather in one place, live together, engage in creativity and make joint projects.

  In addition to the creative residency, RBMA is also a huge archive of video lectures from well-known producers, sound engineers and musicians: all these lectures were held live during the residency.RBMA started working in 1998 in Berlin. At that time, the tumultuous nineties and euphoria that came after the fall of the Berlin wall were already fading, and people who came to Berlin for inspiration either left or lost their enthusiasm.
  “We were 23 years old,” says Torsten Schmidt and Mani ameri, the founders of Yadastar, which founded the residency in collaboration with Red Bull, ” and we really missed the opportunity to learn music: it was difficult to exchange experiences, all like — minded people seemed to be scattered and confused all over the world, pathetic sound engineering courses and music colleges did not provide a single gram of valuable or even relevant information. When Red Bull asked what kind of project they could do with us in the music field, the idea was obvious — it would be cool to bring together musicians of different styles and cultures and give them the opportunity to learn from each other.”

  the help movie essay sources writing the doctoral dissertation hound of the baskervilles essay help

 42. Learn several foreign languages

  It’s nice to come to Italy and say “Buongiorno!” passing waiter. And then catch the admiring glances of those with whom you came. Is not it? But it has long been known that learning foreign languages contributes to the development of a good memory. It’s also very interesting! So why not take advantage of this?

  These are effective methods for training memory. But there is also something interesting. Memory is inextricably linked to proper and good brain function. This means that stimulating its work allows you to improve memory:

  It has been proven that regular sports activities increase brain activity and improve memory;
  No to gray days! It is well remembered that that does not fit into the framework of everyday life. Try to change the environment, add bright colors, go to the store on a new path … It is not necessary to radically change your life. Just add something new to your daily routine, and your brain will work with renewed vigor;
  Add new habits. For example, tidying up your desk in the morning is a great start to a productive day!
  Meditation, relaxation make the brain switch, relax. This means that he will perform new tasks with renewed vigor;
  Music has a magical effect on our brain. It has been proven that people who practice music have better memory and analytical skills;
  Teamwork. Brainstorms have proven their effectiveness more than once. And now scientists have proven that the decisions made in the team were more accurate and faster. They attribute this to the fact that information is easier to perceive and assimilate during communication. Therefore, solve problems together!
  The brain assimilates and sorts information while we sleep. So don’t ignore this process.
  Conclusion

  This is just a small part of the effective techniques for developing memory. But simple reading will not work. Apply these techniques. Remember, only 50% of the result depends on the doctor, and the remaining 50% on the patient. Without working on yourself, you will never reach the top.
  Figure 1. Sample structure of coursework
  The above structure can only serve as a guide. When giving the assignment to write a term paper, the teacher usually shows a sample of drawing up a plan, explains which sections should be contained in it.
  How to write the introduction of a term paper correctly

  The introduction is what is always read. If the main part of the commission (and even the leader, if he is not very conscientious) can skim through, then the first pages of the text will certainly receive close attention. As the title implies, this section serves to introduce readers to the course of the matter, to briefly describe the research. The introduction consists of typical parts:
  Relevance of the topic. You need to explain why you chose this particular topic, why it should be considered. The arguments presented depend significantly on the direction of the research – it can be either the novelty of the topic (“in connection with active changes in this area”), or its controversial nature (when one large scientific school expresses one opinion, and another – another), or practical significance. For historical topics, it is necessary to establish a connection with the present, to trace what the events of the past are affecting now, to draw parallels.
  Objective. A goal is what you want to achieve as a result of your research. For undergraduate coursework, the goal may be to “learn” something, or “systematize knowledge” about something. In senior years, the work is more practical in nature, and the goals change – “to formulate recommendations for improvement”, “to develop a project”, “to identify ways to improve efficiency.”
  Work tasks are a kind of “steps” to achieve the goal. If the goal of the work is one, then there are several tasks. Their number should correspond to the number of paragraphs in the work plan. Each item in the table of contents is a separate task.
  Dated using verbs – “analyze”, “consider”, “characterize”, “describe”, “classify”, “reveal” and others.

  essay about personal service first writing paper college essay editing service writersgenius

 43. Hi there! I could have sworn I’ve visited this website before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!
  https://main7.net/

 44. It will be the one-stop shop for clinical referrals from GPs, Hospitals, Community Services or Local Authorities for adults needing Community Nursing, Rehabilitation or specific End of Life Support.

 45. Hello there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 46. Hi, i believe that i noticed you visited my site so i got here to return the choose?.I am trying to to find issues to improve my site!I suppose its ok to use some of your concepts!
  I love reading through an article that can make people think.Also, thank you for allowing for me to comment!

 47. Excellent post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 48. Pingback: lyons drug viagra
 49. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting
  things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 50. It’s appropriate time to make some plans for the
  future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 51. Thanks for the suggestions shared on your own blog. Yet another thing I would like to talk about is that weight reduction is not information about going on a fad diet and trying to reduce as much weight as you can in a few days. The most effective way to shed pounds is by consuming it gradually and obeying some basic points which can allow you to make the most from the attempt to lose weight. You may learn and already be following most of these tips, nevertheless reinforcing knowledge never does any damage.

 52. It’s perfect time to make some plans for the long run and it’s time to be happy.
  I have learn this submit and if I could I want to suggest you some fascinating issues
  or tips. Maybe you could write next articles relating to this article.
  I desire to learn even more issues approximately it!

 53. I have been browsing on-line more than 3 hours today, but I by no means
  discovered any interesting article like yours. It is beautiful worth sufficient for me.

  In my view, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did,
  the net shall be a lot more useful than ever before.

 54. It is appropriate time to make some plans for
  the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could
  I wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 55. Hello! I’ve been reading your site for a long time now and finally got the
  bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx!

  Just wanted to tell you keep up the great job!

 56. I have been surfing on-line more than 3 hours these days, but I never discovered
  any fascinating article like yours. It is lovely price sufficient for me.
  Personally, if all webmasters and bloggers made just right content as you did, the internet will be much more helpful than ever before.

 57. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions.
  Maybe you could write next articles referring
  to this article. I wish to read more things about it!

 58. It is perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.
  I’ve read this submit and if I could I wish to counsel you some interesting things or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles regarding this
  article. I want to learn even more issues about it!

 59. I’ll right away grab your rss as I can not find your
  e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any?

  Kindly permit me recognize so that I may just subscribe.

  Thanks.

 60. [url=https://viagrapoint.com/]viagra generic canada price[/url] [url=https://pharmacyrp.com/]reliable canadian online pharmacy[/url] [url=https://drugstore555.com/]no prescription required pharmacy[/url] [url=https://555pharmacy.com/]canadian pharmacy online store[/url] [url=https://viagraxl.com/]sildenafil sale in india[/url] [url=https://viagractab.com/]where to buy real viagra[/url] [url=https://cialisphm.com/]generic cialis online australia[/url] [url=https://nfshealth.com/]amoxicillin nz pharmacy[/url] [url=https://yestablets.com/]cipralex from india[/url] [url=https://cialiscap.com/]where to buy tadacip online[/url]

 61. Pingback: celebrex coupon
 62. I have been browsing on-line more than 3 hours as of late, yet I by
  no means discovered any interesting article like yours.
  It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content material as
  you probably did, the web will likely be much more useful than ever
  before.

 63. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It
  is pretty worth enough for me. Personally, if all site
  owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 64. Howdy very nice site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally…I am satisfied to search out numerous useful info here within the submit, we want work out more strategies in this regard, thank you for sharing.

 65. I’ll immediately seize your rss as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Please let me know so that I may just subscribe.
  Thanks.

 66. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  … rolo Gelenter norvatic

  ПОЕХАЛИ!!

 67. Its such as you learn my thoughts! You seem to grasp so
  much about this, like you wrote the guide in it or something.
  I feel that you just could do with some % to pressure the message
  house a little bit, however instead of that, this is great blog.

  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 68. профессия профессионального спорщика, занимающегося … Произошло это в Великобритании, которая и сейчас удерживает первое место в мире как по числу
  https://adst.com.ua/sitemap-1.xml

 69. Pingback: 80 mg viagra
 70. профессия профессионального спорщика, занимающегося … Произошло это в Великобритании, которая и сейчас удерживает первое место в мире как по числу
  https://adst.com.ua

 71. Fantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m totally confused .. Any recommendations?

  Kudos!

 72. “After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Thanks a lot!”
  דירות דיסקרטיות במרכז

 73. I will immediately snatch your rss feed as I can’t
  to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I
  may just subscribe. Thanks.

 74. Whoa! This blog looks exactly like my old one!

  It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

 75. Pingback: viagra rose achat
 76. I’ll immediately grasp your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or
  newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know in order that I may
  subscribe. Thanks.

 77. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thanks for your time!

 78. Pingback: viagra 50mg pill
 79. I comment each time I especially enjoy a article on a site or I have something to contribute to the discussion. Usually it’s triggered by the
  sincerness displayed in the post I browsed. And after this post The Growing Trends in Content Theft:
  Image Theft, Feed Scraping, and Website Hijacking ?

  Lorelle on WordPress. I was excited enough to post a thought
  🙂 I do have a couple of questions for you if you do not
  mind. Is it only me or does it look like like some of these remarks
  appear like left by brain dead folks? 😛 And, if you are posting at other sites,
  I would like to keep up with you. Would you list all of all your
  public pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 80. I am sure this paragraph has touched all the internet viewers, its really
  really fastidious piece of writing on building up new blog.

 81. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It’s pretty
  worth enough for me. In my opinion, if all website owners and
  bloggers made good content as you did, the net will be
  much more useful than ever before.

 82. I have been browsing online more than 3 hours as of late,
  yet I never discovered any interesting article like yours.
  It’s lovely value enough for me. In my opinion,
  if all site owners and bloggers made just right content as you did, the web will be a lot more useful
  than ever before.

 83. Здравствуйте!
  Я не буду много писать про разные способы получения дохода с вашего ресурса,
  скажу только, что я его проверил и он подходит для
  получения пассивного дохода.
  Нужно просто проставить небольшой кусок кода и начать зарабатывать на трафике с вашего ресурса.
  Спасибо за то, что дочитали до конца, коллега.
  Вот ваша ссылка на получение инструкции по установке кода.

 84. I’ll immediately grasp your rss as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you have any? Kindly let me recognize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 85. I have been browsing on-line more than 3 hours today, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is pretty value enough for me. In my view, if all
  web owners and bloggers made just right content as you probably
  did, the net will likely be much more helpful than ever before.

 86. Howdy! This post could not be written much better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I will forward this post
  to him. Fairly certain he’ll have a great read. Thanks for sharing!

 87. I’ll immediately take hold of your rss as I can not in finding
  your email subscription link or newsletter service. Do you have any?
  Kindly allow me recognise in order that I may
  subscribe. Thanks.

 88. Произвести поисковое продвижение сайта, поднять ИКС сайта, улучшить позиции сайта, привлечь целевой поисковый трафик – все это теперь легко, как никогда. Для этого Вам достаточно воспользоваться размещением ссылок с ИКС от 10 и получить долгожданный результат на сайте: http://proflinks.ru/

 89. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However
  I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it.

  Is there anyone else having similar RSS issues?
  Anyone that knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

 90. Generally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this
  write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me.
  Thank you, very great article.

 91. I think that what you wrote made a ton of sense.
  However, what about this? suppose you were to write
  a awesome post title? I am not saying your content is not good., however suppose you added a post title to possibly get people’s attention? I mean Lyngen-lykken – Vulkana is a little
  vanilla. You should look at Yahoo’s front page and see how they write news titles to get people to click.
  You might try adding a video or a related picture or two to
  get people interested about everything’ve written. Just my opinion, it might make
  your posts a little bit more interesting.

 92. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it
  has helped me out loads. I am hoping to contribute
  & aid other customers like its helped me. Good job.

 93. Свой веб-сайт сможет помочь Для Вас стремительно понять во законах вид развлечения также извлекать благодарные композиции ранее со 1-ый вращений барабанов. По Какой Причине непосредственно Azino777? Но неужели имеют все шансы являться колебания? В Случае Если вам хорошо понимаете во игровых автоматах, в то время Вам четко представляете свойства наилучших интернет клубов: порядочность, безопасность, большой степень дисперсии также обширный перечень игр. Все Без Исключения данное имеется около нас!
  Игровые автоматы 777

 94. Hey! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I
  think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 95. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  … Альбонумизматико – альбомы для монет

  ПОЕХАЛИ!!

 96. Для тех, кто любит кинематограф, но не любит посещать общественные места и предпочитает проводить свой досуг дома, существует прекрасная альтернатива походу в шумный кинозал

  https://adrenalin-tour.com/sitemap-2.xml

 97. Для тех, кто любит кинематограф, но не любит посещать общественные места и предпочитает проводить свой досуг дома, существует прекрасная альтернатива походу в шумный кинозал

  https://forumzavoda.net/sitemap-4.xml

 98. GO!!!
  This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
  He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
  Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
  Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
  How do you think?
  Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

  Албонумисматико

  ПОЕХАЛИ!!

 99. Никак Не все без исключения согласованны в форма наушников, во каковых слышен внешний вид общество, если ходишь согласно улице, трудишься во кабинете либо летишь во аэроплане. Также инженеры Sony
  https://earphones-review.ru/

Comments are closed.